ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Uleiurile esențiale sunt amestecuri aromatice volatile care conțin substanțe biologic active extrase din plante prin distilare sau presare. Prin inhalații, masaje și băi, aromele de plante sunt livrate organismului uman pur și cu efectul lor atenuează sau îndepărtează multe suferințe. Utilizarea uleiurilor esențiale este o tradiție a cunoștințelor pe bază de plante păstrată de-a lungul secolelor.
Lampă de aromă sau difuzor: se adaugă 3-5 picături de ulei esențial în lampa de aromă umplută cu apă. Inhalare: 2-3 picături de ulei esențial adăugate la un litru de apă clocotită, vaporii se inhalează timp de 5-10 minute, până la de două ori pe zi. Inhalare rece: picurați 1-2 picături de ulei esențial pe un șervețel și inhalați timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe zi. Gargara si gargara: 1-2 picaturi de ulei esential se picura pe o lingura de miere si se dizolva intr-un pahar cu apa calduta. Baie: 7-10 picaturi de ulei esential, pe un emulgator (soda, sare) se adauga in apa, corpul se scufunda timp de 10 minute, fara cap, gat si partea superioara a pieptului. Masaj: 20 de picături de ulei esențial se amestecă cu 55 ml. ulei de bază (migdale, germeni de grâu, sâmburi de caise, sâmburi de struguri, jojoba, macadamia și altele) Îmbogățitor de creme și șampoane: 3-5 picături de ulei esențial adăugat la 100 ml. Există multe mai multe și variate moduri de a folosi uleiurile esențiale.
Utilizarea uleiurilor esențiale necesită consultarea unui medic sau aromaterapeut. Se limitează la epileptici, hipertensivi, copii, mame care alăptează, gravide și persoane cu intoleranță individuală la un anumit ulei esențial! Este necesar să se facă un test de toleranță: uleiul esențial, diluat într-un ulei de bază, se testează prin frecarea cu câteva picături pe interiorul cotului și așteptând 5-6 ore pentru o reacție cutanată, la ingerare, prin simțul de miros, după inhalare așteaptă câteva minute pentru o reacție a organismului. Uleiurile esentiale de bergamota, grapefruit, lamaie, mandarina, portocala, lemongrass sunt fototoxice iar dupa folosire pielea nu trebuie expusa la soare! Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și nu trebuie supradozate! A se pastra la temperatura de 7-25 ºC, bine inchis si inaccesibil copiilor!
Apele naturale distilate au fost cunoscute și apreciate din cele mai vechi timpuri în îngrijirea pielii și continuă să fie folosite în cosmetică naturală, parfumerie, aromoterapie și gătit. Au un efect antiinflamator, calmant, hidratează și reglează unitatea, mențin sănătatea și protejează pielea. Apele naturale, cunoscute si sub numele de hidrosoli, se obtin prin distilare si contin toate substantele hidrosolubile ale plantelor medicinale din care sunt extrase. Cu cât cantitatea de ulei esențială conținută în acestea este mai mare, cu atât aroma apei este mai concentrată și, în consecință, proprietățile sale benefice. În același timp, concentrația de ulei esențial este mică și le face sigure de utilizat. Pot fi folosite atât de adulți, cât și de copii și bebeluși.
Curățarea zilnică a pielii: cu ajutorul unui tampon de bumbac, curățați pielea feței, gâtului și decolteului. - Hidratarea si tonifierea pielii si a parului: intinde direct pe pielea fetei, a corpului si a parului. Poate fi aplicat pentru reîmprospătare pe tot parcursul zilei. - Comprese: aplicate pe zonele afectate ale pielii pentru arsuri, iritatii ale pielii, intepaturi de insecte. - Baie: adaugata in apa hidrateaza pielea, iar aroma are efect aromaterapeutic. - Spray de parfum natural: pulverizat direct pe pielea corpului si parfumat cu o aroma naturala subtila. - Igiena orală: gâlgâitul timp de un minut este o bună prevenire pentru igiena orală. - Îmbogățitor pentru măști și produse cosmetice.
Uleiurile vegetale, gliceride, sunt un ingredient valoros și indispensabil în cosmetica naturală modernă. Se obtin prin presarea la rece a nucilor, semintelor si fructelor plantelor, cu purificare fina ulterioara fara tratament termic, care le pastreaza pe deplin calitatile. În termeni chimici, ei sunt esteri ai alcoolului trivalent al glicerinei și ai acizilor grași cu molecule înalte - oleic, palmitic, stearic etc. Conținutul de fitosteroli, fosfolipide, vitamine A, E, D, F, micro și macroelemente și alte substanțe biologic active determină spectrul larg de acțiune a acestora.
Spre deosebire de uleiurile vegetale, uleiurile esențiale se evaporă ușor și pentru a funcționa mai mult timp este necesar să le diluezi cu uleiuri de bază atunci când sunt aplicate pe piele. Combinarea gliceridelor și a uleiurilor esențiale favorizează o bună penetrare a ingredientelor lor active în corpul uman.