Blog, Aroma compositions, Essential oils

Băile aromatice cu uleiuri esențiale

aromatherapy baths with essential oils 1

Băile aromatice sunt proceduri de apă care combină acțiunea vitalizantă a apei cu puterea vindecătoare a uleiurilor aromatice. Într-un mod extrem de plăcut, acestea au un efect benefic asupra întregului organism. Revigorează, tonifică sau calmează și relaxează.

În baie, uleiurile esențiale dizolvate în apă învăluie corpul, trec prin piele și intră în fluxul sanguin și limfatic. Ele îmbunătățesc starea funcțională a sistemelor din organism, cresc metabolismul intracelular, stimulează forțele de rezistență împotriva efectelor adverse ale mediului înconjurător. Vaporii aromatice inhalate afectează sistemul nervos central și au un efect psihoterapeutic.

Băile aromatice pot fi: reci – cu o temperatură a apei între 25-33°C, neutre – cu o temperatură a apei între 34-36°C, călduțe – cu o temperatură a apei între 37-39°C și fierbinți – cu o temperatură a apei între 40-42°C. Băile reci și călduțe au un efect tonic general, stimulează funcțiile sistemului cardiovascular și nervos și cresc metabolismul. Băile neutre și călduțe reduc durerea, scad tensiunea musculară, calmează sistemul nervos și îmbunătățesc somnul. Băile fierbinți cresc transpirația și metabolismul, dar epuizează organismul.

Este important să determinați cu exactitate temperatura și să respectați o anumită durată a procedurii. Băile fierbinți și călduțe sunt în general cele mai scurte, durând între 3 și 5 minute, băile călduțe în medie între 10 și 15 minute, iar băile neutre sunt cele mai lungi, durând între 30 și 35 de minute. S-a constatat că cel mai bun efect vindecător al băilor călduțe și neutre este în jumătatea de seară cu jumătate de oră sau o oră înainte de somn, iar băile fierbinți și călduțe – în timpul după-amiezii. Nu este de dorit să aplicați băi aromatice imediat după masă, deoarece aceasta solicită sistemul cardiovascular și îngreunează procesul digestiv.

Băile aromatice se pot realiza în diferite forme: baie completă (generală) – întregul corp este scufundat, excluzând capul, gâtul și partea superioară a pieptului; baie semi-unda (șezând) – corpul este scufundat până la jumătatea taliei și baie parțială – pe părți individuale ale corpului – picioare, picioare, mâini, pelvis, etc.

Baia aromatică se pregătește adăugând șapte până la zece picături de ulei esențial picurate pe un emulsificator (solvent) cum ar fi sare de mare, miere, ulei gliceridic (ulei de migdale, jojoba, struguri, etc.) într-o cadă umplută cu apă la o anumită temperatură. Cu ajutorul emulsificatorului, uleiurile esențiale sunt distribuite mai uniform în apă. După baie, corpul nu trebuie clătit cu apă curată, ci doar șters cu un prosop. Se recomandă o pauză de treizeci de minute.

Baile aromatice pot fi efectuate cu un singur tip de ulei aromatic sau cu o combinație de diferite uleiuri, ceea ce amplifică efectul vindecător dorit. Conform lui Robert Tisserand, băile aromatice sunt deosebit de eficiente cu următoarele combinații de uleiuri esențiale:

Baia de dimineață tonifiantă și revigorantă:

  • Ulei de rozmarin – 3 picături
  • Ulei de ienupăr – 5 picături
  • Ulei de mentă – 2 picături

Baie zilnică revigorantă, tonifiantă și răcoritoare:

  • Ulei de bergamotă – 4 picături
  • Ulei de busuioc – 2 picături

Baie relaxantă de seară, care induce somnul:

  • Ulei de mușețel – 2 picături
  • Ulei de lavandă – 5 picături
  • Ulei esențial de portocală – 2 picături