Amestecuri de arome Eterika
Amestecurile de arome „Eterika” conțin substanțe biologic active extrase din plante. Ele acționează simultan la diferite niveluri în corp. Utilizând puterea vindecătoare a plantelor, uleiurile esențiale contribuie la armonizarea, echilibrarea și vindecarea corpului, minții și emoțiilor. Aplicarea lor este o tradiție a cunoașterii despre plantele medicinale păstrată de-a lungul secolelor.
Utilizarea uleiurilor esențiale necesită consultarea unui medic sau a unui aromaterapeut. Ele sunt utilizate într-o măsură limitată la epileptici, hipertensivi, copii, mame care alăptează, femei însărcinate și persoane cu intoleranță individuală la anumite uleiuri esențiale!
Este necesar să se efectueze un test de toleranță: uleiul esențial sau amestecul aromatic diluat în ulei de bază este testat prin frecarea câtorva picături pe partea interioară a articulației cotului și așteptarea a 5-6 ore pentru o reacție a pielii; când este inhalat, după inhalare, așteptați câteva minute pentru ca organismul să reacționeze.
Uleiurile esențiale de bergamot, grapefruit, lămâie, mandarină, portocală, și citronelă sunt fototoxice și după utilizare pielea nu ar trebui expusă la soare!
Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și nu ar trebui să fie supradozate! În caz de contact cu ochii, clătiți imediat cu multă apă! Diluat pe piele.
Depozitați la o temperatură de 7-25 º C, închis ermetic, fără expunere la lumina directă a soarelui, căldură și în afara razei de acțiune a copiilor!
Aplicații ale amestecurilor de arome:
Lampă de aromă și aromatizare: Se adaugă 3-5 picături de amestec aromatic în lampa de aromă umplută cu apă.
Inhalare: Se adaugă 2-3 picături de amestec aromatic într-un litru de apă clocotită, vaporii sunt inhalati timp de 5-10 minute, de până la două ori pe zi.
Inhalare la rece: Se picură 1-2 picături de amestec aromatic pe un șervețel și se inhalează timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe zi.
Baie: Se adaugă 6-7 picături de amestec aromatic dizolvat în emulsificator (sodă, sare) în apa de baie, corpul este scufundat timp de 10 minute, fără cap, gât și partea superioară a pieptului.
Baie parțială: Se adaugă 2-3 picături de amestec aromatic dizolvat în emulsificator (sodă, sare) în apa, picioarele sau palmele sunt scufundate timp de 10-15 minute, de până la două ori pe zi.
Saună: Se adaugă 5 picături de amestec aromatic în 200 ml de apă și se pulverizează în saună.
Masaj: 20 picături de amestec aromatic sunt amestecate cu 50 ml de ulei de bază (ulei de migdale, germeni de grâu, sâmburi de caise, semințe de struguri, jojoba, macadamia, etc.).
Îmbogățitor de creme și șampoane: Se adaugă 3-5 picături de ulei esențial la 100 ml.
Amestecurile de arome ca alternativă împotriva alergiilor
O alergie reprezintă o reacție exagerată a organismului la o anumită substanță. Substanțele care provoacă reacții alergice sunt foarte diverse și sunt numite alergeni. Reacțiile alergice la polen, mucegai, acarieni, înțepături sau mușcături de insecte, praf, alimente, medicamente, cosmetice, animale de companie, etc., sunt cunoscute. Simptomele variază în severitate, de la ușoare până la moderate, cum ar fi rinita alergică, conjunctivita și dermatita, până la severe, care sunt asociate cu dificultăți de respirație, sufocare, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac lent și unele pot duce la șoc anafilactic și deces. Poluarea aerului și a mediului înconjurător, utilizarea excesivă a substanțelor chimice în viața de zi cu zi, sistemul imunitar slăbit contribuie la exacerbarea simptomelor alergice.
Unele uleiuri esențiale pot suprima reacția alergică a organismului sau pot ameliora simptome precum problemele respiratorii, inflamația ochilor și a pielii. Ele susțin sistemul imunitar, procesele de detoxifiere și combat inflamația și infecțiile. Pentru a-și arăta efectul, uleiurile esențiale pot fi evaporate și dispersate prin difuzie în interior, aplicate prin inhalare sau aplicate pe piele.
Uleiul de eucalipt ameliorează simptomele răcelii, degajează nasul și sinusurile, ajută la secreția secrețiilor și deschide căile respiratorii. Calmează umflarea și roșeața ochilor, inflamația pielii după înțepăturile de insecte.
Uleiul de mentă ajută la durerile de cap și problemele respiratorii, congestia nazală, tusea uscată. Are un efect răcoritor și revigorant asupra pielii. Calmează iritațiile pielii, inflamația, roșeața, mâncărimea.
Uleiul de lămâie purifică aerul din încăperi, are un efect revigorant și tonifiant. Ameliorează durerile de cap, ajută la eliminarea toxinelor, stimulează sistemul imunitar.
Uleiul de arbore de ceai este cunoscut pentru puternicele sale proprietăți antibacteriene. Are un efect purificator, întărește sistemul imunitar. Calmează inflamația căilor respiratorii superioare, inflamația pielii, mâncărimea și umflarea.
Uleiul de lavandă, cu numeroasele sale proprietăți, ameliorează răcelile, durerile de cap, tusea. Crește apărarea organismului. Calmează inflamația pielii și poate fi aplicat direct după înțepăturile de insecte.